søndag 1. september 2013

En rundtur i Montmartre

Om du er første eller andre gangs besøkende til Paris spiller ingen rolle. En tur til Montmartre hvor husene, gatene og de gamle dansehallene en gang ble frekventert av kunstnere som Renoir og Picasso er i seg selv verdt en hel dag. I våre besøk til byen har vi valgt å bo i Montmartre, her finner du roen, omgås parisere og spiser noe av den beste maten Paris har å tilby. I dette innlegget skal jeg ta dere en kort tur rundt i Montmarte. I praksis tar turen 1 1/2 - 2 timer. Sats på fint vær, og nyt denne vakre bydelen i Paris.

Turen starter på place Pigalle, følg rue Frochot frem til rue Victor Massé. På hjørnet ligger en elegant port som markerer inngangen til en privat gate med hus fra sent på 1800-tallet. På andre siden av gaten, i 25 rue Victor Massé bodde Vincent van Gogh og hans bror Theo i 1886. Gaten rommer også flere vakre bygårder fra midten av 1800-tallet. Montmartres kabaretsenter i 1890 årene, holdt til i nr. 12. I enden av gaten begynner avenue Trudaine. Følg videre rue Lallier til venstre til boulevard de Rochechouart. Følg retning øst, i nr. 80 var Grand Trianon, den eldste kinoen i byen. Den er fra tidlig 1890-årene, og er i dag et teater. I nr. 72 var Montmartres første store cancan-dansehall, Elysée Montmartre. Det er i dag nattklubb og konsertsal. Ta til venstre og inn i rue du Steinkerque, den fører deg til Sacré-Coeurs hager, og så til venstre igjen til rue d`Orsel, den fører deg til place Charles Dullin. Her ligger et lite teater, Théâtre de l`Atelier, fra tidlig 1800-tallet. Fortsett oppover åsen langs rue des Trois Frères og ta til venstre ved rue Yvonne le Tac. Denne fører deg til place des Abesses, en av bydelens trivligste og livligste plasser. Her ligger en av av de få gjenværende art nouveau-nedganger til metroen. Rett overfor en gammel art nouveau-kirke i murstein og mosaikk, St-Jean l`Evangéliste. Ved siden av kirken, til høyre, en bratt trapp ned til rue André Antoine der maleren Georges Seurat bodde i nr. 39.

Rue Ravignan - herfra har du panoramautsikt over Paris. Gå opp trappene til place Emile Goudeau. Her finner du inngangen til Bateau-Lavoir, den viktigste samlingen atelierer i Montmartre. Her bodde og arbeidet Picasso tidlig på 1900-tallet. (Bateau-Lavoir er beskrevet i et eget innlegg på bloggen).

Fra Rue Ravignan til Rue Lepic - fortsett oppover åsen til place Jean Baptiste Clément. På toppen krysser du rue Norvins. Rett overfor ligger en gammel restaurant, Au berge la Bonne Franquette. Dette var et populært møtested for kunstnere på 1800-tallet. Fortsett langs den smale Rue St. Rustique, hvor man kan se Sacré Coeur. Til høyre i enden av gaten ligger landsbyplassen Place du Tetre. Herfra tar man retning nord langs Rue du Mont Cenis, og videre til venstre inn i Rue Cortot. Den eksentriske komponisten Erik Satie bodde i nr. 6, og nr. 12 ligger Musée de Montmartre. Ta til høyre ved Rue des Salues og gå forbi den meget vakre vingården på Montmartre. Den eneste vingården igjen i Paris. Gå videre til Au Lapin Agile på hjørnet av Rue St. Vincent. Gå tilbake langs Rue des Saules, og ta til høyre ved Rue de l`Abreuvoir, en fin gate med villaer og hager fra århundreskiftet. Forsett inn i I`Allée des Brouillards, en smal gågate med masse trær. Nr. 6 var Renoirs siste hjem på Montmartre. Ta trappene ned til Rue Simon Dereure og ta en "skarp" venstresving inn i den lille parken som man går igjennom for å komme til Avenue Junot. Fortsett opp Avenue Junot, ta til høyre ved Rue Girardon og til høyre igjen ved Rue Lepic.

Rue Lepic til Place Blanche - På hjørnet ligger en av Montmartres få gjenværende vindmøller, Moulin du Radet. Fortsett langs Rue Lepic: Til høyre øverst på en bakke ligger en annen bevart vindmølle, Moulin de la Galette. Ta til venstre ved Rue de l`Armée d`Orient, med sine pittoreske atelierer og til venstre igjen inn i Rue Lepic. Van Gogh bodde i nr. 54 i juni 1886. Fortsett til Place Blanche. På høyre hånd i Boulevard de Clichy ligger et velkjent landemerke, Moulin Rouge. God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar