mandag 13. august 2012

Marais

Som navnet antyder (marais betyr sump), var dette en gang et myrlendt terreng.
Fra 1300-tallet ble områdets betydning stadig større, noe som i stor grad skyldes den korte avstanden til Louvre, der Charles V foretrakk å bo. Bydelens gullalder var på 1600-tallet da Marais var kongelig residens og et fasjonabelt strøk å bo for velstående folk. De bygde mange overdådige og storslagne herskapshus (hôtels) som det fremdeles finnes mange av. Marais ble nesten helt forlatt under revolusjonen og forfalt senere til en arkitektonisk ødemark. Forsiktig restaurering brakte området tilbake til liv, og nå ligger noen av Paris` mest populære museer i de elegante herskapshusene, mens hovedgatene og de smale smugene er fulle av stilige boutiquer, gallerier og restauranter. Høye priser har jaget bort mange kjøpmenn, men mange kunstnere, bakere og små kaféer har overlevd, akkurat som den etniske blandingen av jøder, tidligere algeriske nybyggere, asiater og andre.

Rue des Francs-Bourgeois - en viktig åre gjennom hjertet av Marais og forbinder rue des Archives og place des Vosges, med det imponerende Hôtel de Soubise i den ene enden og Musée Carnevalet i den andre. Gaten har navn etter de såkalte francs (skattefri) - fattighus som ble bygd i 1334 i nr 34 og nr. 36. Disse ble stengt på grunn av ulovlig pengetransaksjoner, men staten beholdt et pantelånerkontor i nærheten, og det ligger der ennå. Gaten bugner over av koselige små franske motebutikker, kaféer, restauranter, bistroer etc. Om våren og sommeren er det et fantastisk fargespill av vakre planter og blomster på de franske balkongene som "henger" ut over gaten. Et vakkert skue som får selv de trangeste Bergenssmau til å virke som rene bakgater.


Place des Vosges regnes for å være en av de vakreste i verden. Dens imponerende symmetri - 36 hus, ni på hver side, av murstein og stein, med bratte skifertak og kvistvinduer over bueganger - er nesten uforandret etter 400 år. Den har vært åsted for mange historiske begivenheter. Da Louis XIII giftet seg med Anna av Østerrike i 1615, holdt man en tre dager lang ridderturnering på plassen. Flere franske berømtheter har bodd her. Frankrikes store poet, dramatiker og forfatter Victor Hugo hadde sitt hjem ved plassen i 16 år. (6 place des Vosges) Det var her han skrev Les Misérables og fullførte mange andre av sine berømte verker. Rommene i hans hjem er rekonstruert, ellers er det utstilt tegninger, bøker og minner fra de viktigste periodene i hans liv.


Musée Carnavalet, dette enorme museet ligger i to nabobygninger og er i sin helhet viet byens historie. Her er hele rom innredet med veggpaneler, møbler og kunstgjenstander, samt en rekke vakre kunstverk. I tillegg er der gamle trykk som viser hvordan Paris ble bygd. Hovedbygningen, Hôtel Carnevalet, ble bygd i 1548 og ombygd på midten av 1600-tallet av Francois Mansart. Nabobygningen Hôtel Le Peletier fra 1600-tallet, har ypperlige interiører fra tidlig på 1900-tallet, og det restaurerte orangeriet er viet forhistorien og det gallo-romerske Paris.

Det finnes flere muligheter med metro for å komme til Marais, avhengig om man kommer fra nord eller sør. Vi valgte metro linje 7, og gikk av på Pont Marie. Andre stasjoner er St-Paul, Bastille og Hôtel de Ville. Alle fra sør. Her er det fritt valg, og alle starter inngangen til kvartalet Marais.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar