søndag 19. august 2012

Le Dôme Montparnasse

Det franske kjøkken er mat fra Frankrike. Den er utviklet gjennom mange hundre år med sosial og politisk forandring. I middelalderen ble det kjennetegnet av ekstravagante banketter med utførlig utsmykkede og sterkt krydrete matretter som ble laget av kokker som Guillaume Tirel . Under den franske revolusjonen minket bruken av krydder og den ble etterhvert erstattet av urter og mer raffinerte matlagingsmetoder der kokker som François Pierre La Varenne viste vei og som senere ble ytterligerer videreutviklet av kokker i tjeneste hos Napoleon som for eksempel Marie-Antoine Carême.
Det franske kjøkken ble på 1900-tallet definert av Georges Auguste Escoffier og det ble den moderne versjonen av Haute cuisine. Escoffier utelot imidlertid mye av den karakter som man finner i mange av Frankrikes regioner. Gastronomisk turisme og Guide Michelin bidro senere til å opphøye landsbygdens og borgerskapets mat samt innflytelsen fra etniske minoriteter, for eksempel baskisk innflytelse på sørvestfransk mat.

Le Dôme er rangert for å være en av de beste restaurantene i Paris, spesielt på sjømat. Et måltid her, bestående av havets delikatesser er en opplevelse du vil huske for resten av livet. Vi booket bord på denne restauranten i god tid før avreise. Den gamle innredningen, vindusmaleriene, plantene og ikke minst den fantastiske servicen gjør en kveld her fullkommen. Og da har man ikke engang begynt på maten. Vi valgte et glass Champagne til apéritif, mens vi tittet på menyen. Restauranten har et stort utvalg av alt det en kan tenke seg fra havet, og det er mulig å sette sammen flere kombinasjoner for å tilpasse sin egen gane. Vi landet på det største og mest assorterte skalldyrfatet de hadde på menyen. Til forrett valgte vi gratinerte østers. Smaken kan med all enkelthet sies å være det beste vi noensinne har spist! Å beskrive retten her, er en umulighet. Hovedretten bestod av forskjellige typer skjell, krabbe, hummer, reker, sjøkreps etc. Vi ble sittende tause, smake og nyte det fantastiske måltidet. Til drikke fikk vi en nydelig hvitvin, og fikk en service vi aldri har opplevd på lokale restauranter i Bergen eller andre steder i Norge forøvrig. Vi er begge lidenskapelig opptatt av mat og vin, og stedet for å oppleve noe av det beste som finnes er Paris. Le Dôme er ingen rimelig fortausrestaurant i fransk målestokk. For hele herligheten inkludert apéritif, forrett, hovedrett, en flaske vin, dessert og kaffe, betalte vi ca € 200. Dog ikke mye i forhold til hva man er vant til fra hjemlandet. I tillegg kommer selvfølgelig tips. Desserten toppet det hele med hjemmelaget is, muffins og varme moreller.


Le Dôme Montparnasse ligger på 108 Bld du Montparnasse, ta metro linje 4 og gå av på Vavin. Restauranten ligger like ved metroen på gateplan. Book bord i god tid, gjerne flere måneder i forkant.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar